Senaste Nytt

5/5 

Leicester firade sina hjältar vid en bussparad genom staden!

Tiotusentals supportrar kantade gatorna i Leicester för "promotionparaden"! Championship-vinnarna hälsades med ett hav av blått vid klocktornet idag vid klubbens bussparad. Efter kröningen som ägde rum på igår på King Power Stadium, fortsatte festen idag när Enzo Marescas Premier League-lag paraderade med Championshipbucklan genom gatorna i Leicester. Kiernan Dewsbury-Hall uttryckte sin glädje över ögonblicket: "Det här är vad det handlar om, att fira tillsammans. Jag har en helt fantastisk dag, det är fantastiska scener. Vi har jobbat så hårt för stunder som denna." Med start på Northampton Street åkte mästarna längs Humberstone Gate och tog in de otroliga scenerna nedanför, innan de anlände till Clock Tower – där enorma folkmassor hade samlats för att få en glimt av Championship-trofén.  Ordföranden Aiyawatt Srivaddhanaprabha, managern Enzo Maresca och Leicester City-spelarna var där för ännu ett trofélyft – en av de sista akterna på över en veckas  firande efter att klubbens återkomst i Premier League blev klar. Hamza Choudhury tog in allt och talade live: "Vi har haft ett otroligt stöd hela säsongen och det är fantastiskt att se alla idag. Ärligt talat, under hela säsongen har vi åkt till platser som Plymouth och Ipswich och de var där i massor. Jag kan inte säga hur mycket det ger grabbarna en stor push. Jag har tillbringat så mycket av mitt liv här nere (i centrum), så att få vara här på bussen med tusentals människor här ute, det är fantastiskt." Wout Faes, å andra sidan, sa: "Det här är fantastiskt, det är galet, det här är ögonblicken vi spelar för. Det är otroligt, det är ett hav av blått. Atmosfären mellan fansen och supportrarna som firar, det är den bästa känslan!"

Senaste nytt

Leicester City har utlöst  köpoptions klausulen för Abdul Fatawu, bekräftar Sporting.  Det faktum att Leicester gick upp i Premier League utlöste även en klausul i lånekontraktet för Abdul Fatawu. Enligt klausulen kommer Leicester att behöva betala en transferavgift på €17 miljoner för 20-åringen.

Leicester Citys manager Enzo Maresca har beskrivit att ta Leicester tillbaka till Premier League vid första försöket som "den bästa känslan"! Leicester förlorade visserligen mot Blackburn Rovers, men det blev en dag av firande på King Power Stadium. Resultatet innebar att Blackburn undvek nedflyttning till League One och båda lagen hade anledning att fira. På frågan om att äntligen få jobbet gjort, sa han: "Den bästa känslan. För mindre än ett år sedan var samma människor ledsna, några av dem grät. Idag gjorde vi dem glada och det är anledningen till att jag jobbar varje dag och vaknar upp varje dag - för att se människor njuta av dagar som idag. Fantastisk känsla! Jag sa innan matchen till spelarna, ja spelet är viktigt, men njut av stunden för i våra liv som fotbollsspelare och tränare kommer du oftast inte att vinna och när du vinner, du måste njuta av det idag med familj och vänner." Maresca insisterade också på att att förlora matchen inte tog glansen av titelfirandet, och pekade på det överraskande faktum att alla fyra lag som riskerade att åka ur Championship vann sina respektive matcher. "Birmingham vann, Plymouth, de vann, Sheffield Wednesday, de vann och Blackburn, de vann", sa han. "När du spelar för att överleva och det andra laget inte spelar... så händer det. Men jag tror att vi tävlade. Det bästa sättet att respektera motståndet är att tävla. Vi försökte tävla. Vi försökte göra något nytt för att se för framtiden. Det som är bra med det här laget är att vi spelade 53 matcher och vi tävlade i alla matcher. Det här är bra. Ibland kan du förlora, ibland vinner du , men det viktiga är att tävla."

Leicester Citys spelare och ledare kommer att fira sin vinst i Championship under en tre dagar lång semester efter en inbjudan från klubbens ordförande Aiyawatt 'Top' Srivaddhanaprabha. Det har varit resor efter säsongen till Thailand tidigare men den här gången åker laget inte till ordförandens hemland, sa manager Enzo Maresca. Istället ska de på en privat resa till en hittills namnlös destination. Efter det kommer Maresca att ha tre veckors semester innan han börjar planera för nästa säsong. "Nu har vi semester med ordföranden, han bjöd in oss i tre dagar," sa Maresca. "Sedan ska jag vara med familjen under två eller tre veckors semester. När allt är klart kan vi tänka på framtiden."

"Jag har spelat för Mauricio Pochettino och Jose Mourinho men min nuvarande manager är mycket bättre." Leicester Citys mittfältare Harry Winks anser att hans nuvarande manager, Enzo Maresca, är överlägsen Mauricio Pochettino och Jose Mourinho. 28-åringen arbetade under båda tränarna under sin tid i Tottenham, men han njuter nu av den utan tvekan bästa tiden i sin karriär, efter att ha spelat en avgörande roll i Foxes framgångsrika Championship-säsong. "Den överlägset bästa managern jag har jobbat för, han är otrolig", sa den tidigare engelske landslagsmannen till Sky Sports. "Han är en fantastisk manager, han är taktiskt otrolig och hur du ser på matcherna det är något som jag aldrig har upplevt tidigare i fotboll. Han har öppnat mina ögon mycket för fotboll och hur det spelas, den typen av Pep Guardiola-stil också, som han jobbat med väldigt länge. Jag älskar min fotboll, den fungerar perfekt för mig, det är precis den typ av fotboll som jag vill spela och jag köper in mig och sedan han kom in har jag lärt mig så mycket och kommer att fortsätta att göra det."

Kelechi Iheanacho har avvisat nytt kontraktserbjudande – han vill lämna Leicester City. Efter en episk säsong för Leicester City, snurrar spekulationerna kring Kelechi Iheanachos framtid. Hans kontrakt går ut i sommar och ställer Iheanacho vid ett vägskäl i karriären. Iheanachos resa i Leicester har varit blandad, präglad av moment av briljans och tider av kamp. Den här säsongen har han ställts inför utmaningar när det gäller att upprätthålla konsekvent form och har bara gjort fem ligamål på 22 matcher i Championship. Trots detta har Leicester City valt att erbjuda den nigerianske landslagsmannen ett nytt kontrakt, men Iheanacho kommer enligt uppgift avvisa alla förslag från Foxes. Mitt i denna osäkerhet har Aston Villa kommit fram som intresserade av Iheanachos signatur. Rapporter tyder på att Premier League-klubben har uttryckt stort intresse för att förvärva hans tjänster, man tänker sig honom som backup till stjärnanfallaren Ollie Watkins.

4/5 

Andy King lägger skorna på hyllan

Andy King har meddelat att han kommer att dra sig tillbaka från professionell fotboll efter dagens match mot Stoke City. Mittfältarens beslut sätter slut på en 17-årig karriär som har sett honom göra över 450 klubbmatcher samtidigt som han har spelat 50 landskamper för Wales. 

Andy King började som ungdomsspelare i Chelsea men kom till Leicesters
akademi 2004 som 16-åring. Bara två år senare hade han debuterat för förstalaget och spelade sedan mer än 320 matcher för Foxes. Andy är den mittfältare som gjort mest mål för Leicester genom alla tider. Med ungdomslaget vann han FA Premier League 2 2007 och erbjöds därefter ett professionellt kontrakt med klubben. Trots erbjudanden från många andra klubbar under åren blev Andy Leicester trogen. Efter hans supersäsonger 2009-2010 och 2010-2011 utsågs han två år i rad till "Årets Spelare". Andy King var med på resan från League 1 och hela vägen till kvartsfinal i Champions League. Han är den enda spelaren i engelsk fotbollshistoria som vunnit League 1, Championship och Premier League. Epitetet "Mr. Leicester" är det få spelare förunnat att få bära, men Andy King bar upp det namnet. Med 16 år i klubben - en kulturbärare, en lagspelare, en legend. King lämnade Leicester 2020 och hade en kort period i Belgien med OH Leuven innan han gick till Bristol City sommaren 2021.

1/5 

Säsongens utmärkelser

Det var en fantastisk stämning på middagen då priserna för säsongens utmärkelser delades ut i går kväll. Det var många leende ansikten, särskilt bland spelarna som minglade med supportrarna i rummet och verkligen såg ut som en riktigt tajt grupp.  Kiernan Dewsbury-Hall och Jutta Rantala kammade hem två priser vardera.

Alla pristagare: Kiernan Dewsbury-Hall - Årets Spelare samt Spelarnas Spelare. Jutta Rantala -  Årets Spelare samt Spelarnas Spelare. James Justin - Årets Mål (mot Cardiff) och Missy Goodwin - Årets Mål (mot Liverpool). Till Årets Unga Spelare utsågs Abdul Fatawu och Kiera Bell. Silko Thomas utsågs till Årets Spelare i utvecklingslaget och till sist fick Logan Briggs priset som Årets Akademispelare.

30/4 

Mästare!

Två mål från Jamie Vardy och en Kasey McAteer-nick räckte för en 3-0-seger mot Preston North End på måndagskvällen och Leicester City är därmed vinnare av Championship. Året 2024 kan nu läggas till en historisk lista: 1925, 1937, 1954, 1957, 1971, 1980 och 2014 – inget lag i England har någonsin vunnit den andra nivån fler gånger. När Leicester möter Blackburn Rovers på King Power Stadium i säsongsavslutningen på lördag 13:30 kan man dessutom nå 100 poäng. Oavsett resultatet kommer fansen att kunna jubla för Leicesters prestation när laget får mottaga Championship-trofén efter matchen.

Efter slutsignalen igår var det fest, spelare och fans kom tillsammans och sångerna avlöste varandra. Khun Top var på plats och fanns bland spelarna och blev kramad och hyllad av alla, först efter en halvtimma lämnade spelarna planen och vinkade farväl till fansen. Och mitt i alltihop fanns Blue Army Swedens Göran!

29/4 

Nytt kontrakt för Vardy?

Leicester City och Jamie Vardy var överens om att diskutera ett nytt kontrakt för 37-åringen ifall Leicester gick upp i Premier League igen.

Det har länge funnits en avsikt från klubbens sida att diskutera en förlängning av hans kontrakt, vilket går ut i sommar. Vardy, som har gjort 18 mål på 35 matcher i alla tävlingar den här säsongen har inga avsikter att lägga av i sommar och vill förlänga sin karriär, helst i Leicester där han har gjort 188 mål under 12 säsonger. Enzo Maresca har en stark relation med Vardy och gjorde honom till kapten i början av säsongen. Vardy har arbetat med att anpassa sitt spel till Marescas spelstil den här säsongen, det har fungerat bra och Vardy har gjort ett mål var 98:e minut, trots att han bara varit startspelare i 18 matcher under säsongen.

Kontrakten för Jannik Vestergaard, Kelechi Iheanacho, Wilfred Ndidi, Marc Albrighton och Dennis Praet går också ut i sommar, men huruvida Leicester vill behålla dem är ännu oklart.


Leicester får värva

Leicester City kommer att vara fria att värva spelare under sommarens transferfönster trots att EFL förra månaden försatte klubben  under ett transferembargo!

 EFL införde ett registreringsembargo mot Leicester för att de påstås ha brutit mot de övre förlustgränserna i sina PSR-prognoser för den här säsongen, men Premier League har inga aktuella planer på att förlänga embargot efter klubbens uppflyttning till Premier League, trots att de är i en juridisk strid med klubben. Leicester kommer officiellt att bli en Premier League-klubb vid Premier Leagues årsmöte den 6 juni, vilket i praktiken utlöser slutet på transferembargot innan sommarfönstret öppnar senare i månaden. Leicester är redo för en hektisk sommar, och baserat på EFL:s prognoser kommer de att behöva sälja spelare före 30 juni för att undvika att bli anklagade för att ha brutit mot PSR-reglerna den här säsongen. Största tillgången Kiernan Dewsbury-Hall kan komma att att lämna klubben, intresse finns från Brighton, Fulham och Brentford. Mittfältaren värderas till 30 miljoner pund och eftersom han är en akademiprodukt skulle hans övergångssumma omedelbart läggas till balansräkningen som ren vinst. Leicester kan också tvingas tjäna pengar på andra akademispelare som exempelvis Hamza Choudhury och Ben Nelson. Bournemouth är mycket intresserade av Choudhury och Pep Guardiola är ett fan av Nelson.

28/4 

Tillbaka i Premier League!

Efter Leeds förlust mot Queens Park Rangers är det klart, Leicester City är tillbaka i Premier Leauge. Nu går vi för serieseger, vinst mot Preston North End i morgon och ligasegern är klar. Blue Army Sweden har haft flera medlemmar på plats under de senaste matcherna, vill du läsa om hur de upplevt allt, bli medlem i Blue Army Sweden HÄR.

19/4 

Stängt!

All nyhetsrapportering och matchrapporter avbryts fram till den 28/4. Vi tar semester ett tag och återkommer med nya friska tag efter, förhoppningsvis, två vinster för Leicester!

15/5 

Kiernan och Mads i säsongens lag

Leicester Citys Mads Hermansen och Kiernan Dewsbury-Hall har tagits ut i Sky Bet Championship Team of the Season. Vid EFL Awards som hölls i London igår kväll fick Leicesterduon ett fint erkännande för sina imponerande prestationer denna säsong. Hermansen har spelat alla ligamatcher för Foxes och hålit nollan tolv gånger. Dewsbury-Hall har också han haft en väldigt bra säsong, hittat nätet vid 12 tillfällen och assisterat till 13 mål. Säsongens EFL-lag: Mads Hermansen (Leicester City) Kyle Walker-Peters (Southampton) Ethan Ampadu (Leeds United) Jacob Greaves (Hull City) Leif Davis (Ipswich Town) Gabriel Sara (Norwich City) Kiernan Dewsbury-Hall (Leicester City) Morgan Whittaker (Plymouth Argyle) Sammie Szmodics (Blackburn Rovers) Crysencio Summerville (Leeds United) Georginio Rutter (Leeds United).

14/4

Inte bara Leicester vacklar

Leicester Citys uppflyttningsrace med Leeds United och Ipswich Town tog helt oväntat en ny vändning i går. Trots att Leicester förlorade både mot Millwall och Plymouth Argyle den senaste veckan ligger man fortfarande tvåa i Championship, och fortfarande med en match mindre spelad än Leeds och Ipswich. Fredagskvällens bedrövliga uppvisning i Plymouth slutade med att Enzo Maresca och hans spelare blev utbuade av majoriteten av de 1 600 supportrar som gjorde den nästan 50 mil långa tur- och returresan. För utomstående är det svårt att förstå att ett lag med 88 poäng och 28 vinster på 42 matcher får så mycket kritik. För anhängare av Leicester är de senaste resultaten upprörande. Följer man laget har man ganska länge kunnat se att något inte står rätt till. Efter att ha slagit Stoke City med 5-0 i början av februari, har Leicester City vunnit bara fem av sina senaste 12 ligamatcher, bara en hållen nolla på de senaste 10 Championship-matcherna och de har missat hela 72 stora målchanser den här säsongen. De två nederlagen mot Millwall och Plymouth hade resulterat i att många nu fruktat att automatisk uppflyttning inte längre var möjlig. Lördagens resultat har dock gett Leicester en oförtjänt möjlighet att ta kontroll över ligan igen. Leeds United, som själva tappat formen helt, förlorade 1-0 hemma mot Blackburn Rovers, som slogs med 5-0 av Bristol City tre dagar tidigare. Ipswich Towns segerlösa vecka fortsatte eftersom de misslyckades med att besegra Middlesbrough på Portman Road och på något sätt är därmed Leicester kvar på uppflyttningsplats. Med en match mindre spelad och tre hemmamatcher av fyra kvarstående matcher ligger deras öde kvar i egna händer. För tusentals supportrar har prestationen och resultatet på Home Park fått många att tvivla på detta Leicester. För andra har Maresca tappat deras förtroende efter ännu ett exempel på hans totala oförmåga att byta spelstil när allt går fel. Han har ingen plan B när det kärvar. Men denna nuvarande situation är inte bara hans fel. Flera av de elva startande i Plymouth har spelat Premier League-fotboll men har ständigt bevisat sin oförmåga att prestera när de behövs som mest. Men italienaren är pressad och han har många frågor att besvara för att lätta på pressen på sitt jobb.

Leicester vann mot EFL

Leicester City släppte i fredags följande officiella uttalande: "Leicester City noterar i dag offentliggörandet av League Arbitration Panel (LAP) beslut. Som det framgår av LAP-beslutet skrev EFL till Premier League den 20 mars 2024 (dagen innan PL väckte sitt PSR-klagomål mot LCFC) och angav att EFL skulle säkerställa att alla sanktioner som Premier Leagues disciplinnämnd utdömer mot LCFC skulle träda i kraft medan LCFC fortfarande spelade i Championship, samtidigt som det noteras att eventuella poängavdrag som eftersträvas av Premier League skulle behöva tillämpas före den 4 maj 2024. Men efter att klubben ifrågasatt EFL:s avsikt att agera utanför sina regler, accepterade EFL därefter ovillkorligen att den faktiskt inte har någon makt, från någon källa, att införa ett poängavdrag i EFL som har beordrats av en Premier. League Disciplinary Commission i relation till PSR. LCFC fortsätter att försöka samarbeta konstruktivt med både Premier League och EFL för att nå en laglig lösning av alla frågor som rör PSR, i enlighet med vårt konsekventa åtagande att alla anklagelser mot klubben ska fastställas korrekt och proportionellt, i enlighet med tillämpliga regler, av rätt organ och vid rätt tidpunkt."

11/4 

Nästan full trupp inför Plymouth

Vid dagens presskonferens kunde Enzo Maresca meddela att endast Harry Souttar fortfarande är skadad, alla andra seniorspelare är tillgängliga för match i morgon. På en fråga  om missade chanser sa Enzo,  "de är bara människor, de vill göra mål, men ibland händer det inte. Jag tror inte att någon spelare i världen vill missa, men det händer." 

Om de återstående matcherna sa Enzo, "det är bara en fråga att försöka vinna matcher och avsluta på bästa sätt. Det är en fråga om balans, och detta kommer fortsätta ända till slutet. Förhoppningsvis kommer vi att vara nöjda med vår säsong när den är slut. För oss, för alla, är det samma. Alla lag kämpar för att vinna matcher. Championship är väldigt tufft. Men nu i detta ögonblick finns det inte tid att tänka för mycket."

10/4 

Få ordning på det här nu Enzo!

Det var inga glada miner bland Leicestersupportrarna efter förlusten mot Millwall igår kväll. På X (fd. Twitter) ondgjorde sig flera över matchen och förlusten.

"Inte så mycket kärlek för fotbollen ikväll, en sån bra dag i London med underbara människor, för att förstöras av den där skitfotbollen!"

"Värsta matchen för säsongen, få ordning på det här nu Enzo!"

"60% av matchen föregick på egen halva eller i mittcirkeln. De borde skämmas. Trots två bra chanser på slutet finns ingen kämpaglöd och ingen kvalitet. Enzo envis med sitt spelsätt, var finns plan B?"

"Vi ser inte ut som ett topplag. Och varför krävs det alltid att vi ligger under 1-0 innan vi börjar spela? Upprörande taktik!"

"Det var skräp. Vi ser ut som ett lag på nedre halvan. Det uppbyggda spelet är ibland anständigt även om det fortfarande går för långsamt, men sedan blir det alldeles för fegt i den sista tredjedelen!"

Efter matchen svarade Enzo Maresca på pressens frågor och man kunde utläsa en hel del kritik även från pressen efter det:

"Enzos ursäkter är tunna. 'Millwall försvarade bra' - de har förlorat 19 matcher av 42 kompis! Rotherham gjorde två mål mot dem! Vi fick knappt deras målvakt att svettas. Sedan säger han att spelarna är trötta...... Millwall har spelat fler matcher och har en mindre trupp!"

"1-0 till Millwall och ett enormt slag mot Leicesters hopp om uppflyttning. Efter lördagens eufori var detta utan tvekan deras mest nedslående uppvisning för säsongen"

"Inte tillräckligt bra ikväll och det innebär ännu mer press på matchen mot Southampton. Att Leeds bara fick oavgjort gör att det ser bättre ut än det var. Vinst på fredag är nu ett absolut måste!"

Många trodde att Leicester var förbi sin formsvacka efter två raka segrar innan den  här matchen. Men det kanske var fel, flera spelare såg väldigt trötta och ointresserade ut igår, och Patson Dakas nick i slutet - försökte han ens träffa målet? Leicester var väldigt tandlösa i anfallet och defensivt var de skakiga när Millwall kom i snabba kontraattacker. Borta mot Plymouth Argyle på fredag behövs en reaktion eftersom de inte har råd att släppa in Ipswich Town och Leeds United i striden igen. Maresca kanske borde överväga att vila ett antal av sina nyckelspelare, varken Harry Winks, Kiernan Dewsbury-Hall eller Stephy Mavididi presterade något att berätta om! Nu väntar några oroliga veckor för Leicester City och supportrarna.

9/4 

AI förutspår Champions League

AI förutspår Champions League-vinnarna fram till 2103 – de inkluderar Leicester City och Brentford. Det är en av de svåraste tävlingarna att förutse, men artificiell intelligens tror att den vet vem som kommer att vinna de nästa 79 versionerna av Champions League. Artificiell intelligens tror att Leicester City och Brentford kommer att vara bland de kommande 79 Champions League-vinnarna. 

Endast 23 klubbar har vunnit turneringen sedan den bildades 1955. Real Madrid har rekordet med 14 titlar, medan AC Milan, Liverpool och Bayern München är näst bäst. AI tror dock att Barcelona, som möter Paris Saint-Germain i den första delen av sin kvartsfinalmatch, i morgon onsdag, kommer att vinna årets turnering.

Denna förutsägelse får många att höja sina många ögonbryn, eftersom Xavis Barca inte verkar i närheten av att vara samma kraft som när Xavi styrde på mittfältet. Men om du tyckte att det var överraskande kommer du att bli överraskad av AI:s andra förutsägelser. Först och främst tror AI att Manchester United kommer att lyfta pokalen 2025. Detta skulle inte bara vara en extraordinär vändning av den här säsongen, det skulle också kräva att United skulle ta igen ett gap på 11 poäng till Tottenham Hotspur på fjärde plats för att sluta bland de fyra bästa som kvalificerar sig till nästa års gruppspel. 

De kommande sju turneringarna kommer, som du kan förvänta dig, att delas runt Bayern München, Liverpool, Manchester City, AC Milan och Real Madrid. Ändå tror AI att Newcastle United, Nottingham Forest, Leicester City, Brentford och även Malmö FF också kommer att vinna Champions League under decennierna efter.

8/4

Maresca kommer att rotera

I morgon åker Leicester City till södra London för att möta Millwall på The Den, det blir den andra av tre matcher på sju dagar. Enzo Maresca har bekräftat att han kommer att rotera laget mot Millwall. 

Leicester har inte lång tid på sig att njuta av sin seger mot Birmingham och återkomsten till toppen av tabellen. Det väntar ytterligare en bortamatch på fredag i Plymouth och det betyder att det är tvunget att rotera i laget för att inte stå med trötta spelare på fredag kväll. Lyckligtvis för Enzo har han en nästan skadefri trupp att välja bland. Många av de som började på bänken i lördags kommer vara aktuella i morgon, som Conor Coady, James Justin, Hamza Choudhury, Dennis Praet och Jamie Vardy.

"Ja, absolut, vi kommer definitivt att rotera, vi har tre matcher på en vecka. Det är inte lätt. Vi kommer garanterat att göra en viss rotation. Vi ska försöka spara lite energi" sa Maresca vid dagens presskonferens och fortsatte "Fram till slutet, för oss men för alla klubbar, är varje match viktig eftersom varje lag spelar för något mål. När du spelar för att överleva är det alltid ett uppsving. Vi måste vara redo för tisdag, det kommer bli en kamp så klart, med långbollar och andrabollar. Om vi inte är redo blir det tufft."

5/4 

Inför Birmingham

Leicester City tar emot Birmingham City på King Power Stadium med avspark kl 16:00 på lördag i hopp om att återta ledningen i Championship. De kommer till morgondagens match efter en moralhöjande 3-1-vist mot Norwich City. Kasey McAteer har varit borta sedan slutet av februari, Harry Souttar återvände från landslagsspel med en skada. Maresca bekräftade dock att dessa två är de enda skadeproblemen inför lördagens möte med Birmingham. "Bara Kasey och Souttar saknas i morgon", sa italienaren. "Resten är alla tillgängliga. Vi vet inte hur lång tid McAteer är borta, vi måste ta det dag för dag. Det är mycket bättre nu och förhoppningsvis om en eller två veckor kan han vara tillbaka." Om Souttars tillstånd tillade Maresca: "Det kommer inte att dröja länge. Vi vet inte exakt hur många dagar."

Vi kände oss dumma!

Leicester City-spelare erkände öppet att de kände sig "lite dumma" när managern Enzo Maresca först anlände till klubben och implementerade sin taktik. Maresca introducerade snabbt sin spelplan och formation, vilket framför allt ser en ytterback flytta in på mittfältet när laget är i besittning av bollen. När Maresca först förklarade sin idé sa Kiernan Dewsbury-Hall att det gjorde spelarna förstummade över att det var så enkelt och ändå något de aldrig hade lärt sig tidigare. Dewsbury-Hall har intervjuats av tidningen FourFourTwo efter att ha korats till Leicester Citys bästa EFL-spelare 2023/2024, och sa om Marescas taktik: "Jag ska vara ärlig, under de första veckorna sa spelarna öppet att de kände sig lite dumma. Mycket av det han sa hade vi inte hört förut. Sättet han förklarade det på fick det att se så enkelt ut och vi sa till oss själva: 'Hur visste vi inte det här?' Vi kände oss dumma! Men ju mer du tränar på det, desto mer känns det som en andra natur. Det är därför topplagen är så bra, de är alla på samma våglängd. Vi spelade mot Swansea och de gjorde mål tidigt, men vi ändrade inte hur vi spelade och vann med 3-1.Vi spelade väldigt bra fotboll och hade till och med motståndare som sa till oss: 'Ni är ett av de bästa lagen vi har mött på den här nivån.' För det första, fair play, jag respekterar att någon erkänner det. För det andra, det visar att det vi gör fungerar. Jag tycker om det. Du är fri, du spelar fantastisk fotboll, du skapar chanser och för mig är det bästa sättet att spela." I Marescas system har Dewsbury-Hall fått större frihet att bidra i toppen av planen. Han kom snabbt i gång med en match mot Coventry i inledningen av säsongen och har nu 11 mål och 13 assist denna säsong.

Kiernan Dewsbury-Hall
Kiernan Dewsbury-Hall

2/5 

Nytt pris till planskötarna

Leicester Citys plansskötare har utsetts till säsongens "Grounds Team" för säsongen 2023/2024 i Sky Bet Championship. Utmärkelsen uppmärksammar planskötarnas insatser på King Power Stadium. Denna framgång följer planskötarnas utmärkelser vid "Grounds Management Association Awards" tidigare den här säsongen, där de var vinnare i två kategorier: "Professional Football Grounds Team of the Year" och "Environmental and Sustainability Impact Award". Simon Gibson, chef över teamet i Leicester City, sa: "Vi är glada över att ha blivit utsedda till säsongens Sky Bet Championship Grounds Team. Jag skulle vilja berömma insatserna från alla i vårt team, som arbetar extremt hårt varje dag på alla våra tre klubbplatser. Det har varit en riktigt framgångsrik säsong för klubben på och utanför planen, och det här priset är något vi alla kan vara stolta över."

4/4 

Happy Birthday Boss

Idag skulle Khun Vichai - Vichai Srivaddhanaprabha - fyllt 66 år. Vid King Power Stadium har hållits en ceremoni för att hylla hans minne.

Khun Vichai, känd som "The Boss", avled tragiskt i en helikopterkrasch utanför King Power Stadium 2018, tillsammans med Kaveporn Punpare, Nusara Suknamai och piloterna Eric Swaffer och Izabela Lechowicz. Under de åtta åren som klubbens galjonsfigur transformerande han Leicester City, och ledde Foxes till mästare i Championship och till Premier League mästare under otänkbara omständigheter, samtidigt som han skrev ett magiskt europeiskt kapitel i klubbens historia. Idag, nu över fem år sedan hans bortgång, samlades en liten grupp klubbpersonal inne i Vichai Srivaddhanaprabha Memorial Garden på Filbert Way för att minnas Leicester Citys tidigare ordförande. De var där för att minnas arvet från Khun Vichai, som vid sidan av fotbollen också förde samman Leicesters samhälle genom omfattande filantropiska ansträngningar för att förbättra livet för lokalbefolkning i nöd. Han donerade över 2 miljoner pund i personliga donationer till lokala ändamål, inklusive barnfaciliteter på stadens Royal Infirmary. Otaliga andra fall av privat hjälp eller ekonomiska donationer kom i dagen först efter Khun Vichais bortgång, och gav en inblick i hans tillgivenhet för Leicester och Leicestershire.

3/4 

Leicesters balansräkning förklarad

Leicester City kan känna effekterna av sin överraskande nedflyttning från Premier League "under en längre tid". Verkställande direktör Susan Whelan levererade den illavarslande varningen i ett pressmeddelande som tillkännagav att klubben hade redovisat en förlust före skatt på 89,7 miljoner pund i sin senaste balansräkning, på grund av en rekordförlust på 92,5 miljoner pund säsongen innan. Faktum är att Leicester har gått från fyra år med vinst, inklusive de 92 miljoner pund som de tjänade 2017 tack vare 70 miljoner pund från deras Champions League-deltagande, till att nu gå med förlust under fem år i rad. I räkenskaperna, som täcker den katastrofala säsongen 2022/2023 då Leicester gick från en åttonde plats föregående år till att sluta 18:e och förlora sin Premier League-status efter nio säsonger, erkänner klubben att det kan ha brutit mot vinst och hållbarhet (PSR) regler, men anser att begränsningar bör övervägas på grund av hur oväntat och unikt deras snabba nedgång var. Före nedflyttningen hade de vunnit Premier League, FA-cupen och tävlat i tre europeiska cuper. Omsättningen sjönk för andra året i rad och den här gången sjönk den och gick från 214,6 miljoner pund till 177,3 miljoner pund. Den stora faktorn var frånvaron av UEFA-pengar (de tjänade 25,6 miljoner pund 2021/2022 för sitt avancemang till semifinalerna i Conference League) och fallet från Premier League, som de uppskattar kostade dem 15,3 miljoner pund, även om den siffran kan vara högre i verkligheten. Klubbens kostnader steg kraftigt, från 216 miljoner pund till 301,8 miljoner pund, delvis på grund av den extra månaden under räkenskapsperioden 2022/2023, som ökades till 13 månader för att få dem i linje med andra toppklubbar, som vanligtvis avslutar sina räkenskapsår i juni. Detta gav faktiskt Leicester en extra månad på sig att sälja, men problemen handlar mer om att klubben fortsätter att spendera mycket på sitt lag när det gäller löner och amorteringar. Lönesumman steg från 182 miljoner pund till 205,8 miljoner pund. Det betyder att klubbens löne-till-omsättningskvot, som är en nyckelindikator på hållbarhet, nådde enorma 116 procent. De spenderade £1,16 för varje £1 som kom in. Denna ökning följer en löne-till-omsättningskvot på 85 procent 2020/2021 och 2021/2022, vilket är 15 procent mer än 70-procentsregeln för lagkostnader som fastställts av UEFA. Lönesumman 2021/2022 var den sjunde högsta i Premier League, liksom deras löner plus amorteringskostnad, i linje med klubbens uttalade mål att vara bäst av resten. Detta innebar att Leicester alltid skulle vara sårbart för en prestationsrelaterad inkomstminskning eftersom klubbens kommersiella och matchdagsintäkter faktiskt ligger i mitten av tabellen. Whelan insisterar på att klubbens höga lönekostnader och budget var "helt rimliga", men det var dessa kostnader, tillsammans med förlusten av Premier League-pengar och kostnaden för att sparka managern Brendan Rodgers och hans personal - som de hade gjort till den högst betalda managern i klubbens historia, innan säsongens slut som har varit de viktigaste bidragande faktorerna. Rodgers hade fortfarande över två år kvar av sitt kontrakt när han lämnade och fick enligt uppgift 8 miljoner pund per år. "Efter att ha uppnått slutplaceringar i Premier League på femte, femte och åttonde plats under de tre föregående säsongerna, var våra mål och tillhörande budgetar för 2022/2023 helt rimliga", säger Whelan. "Men för en klubb som vår, vars ihållande idrottsprestationer har motiverat de investeringsnivåer som krävs för att konkurrera med de mest etablerade klubbarna och fullfölja vår ambition, innebär en säsong med så betydande underprestationer på planen ekonomiska utmaningar, särskilt från perspektivet av spelets nuvarande vinst- och hållbarhetsregler."

Leicester gjorde till och med en transfervinst på 74,8 miljoner pund på försäljningen av Wesley Fofana till Chelsea och James Maddison till Tottenham Hotspur. Genom att förlänga redovisningsperioden kunde Maddison-affären inkluderas i räkenskaperna. Under samma period värvade Leicester Wout Faes, Harry Souttar och Victor Kristiansen för en total utgift på £45m. Leicester har tidigare varit väldigt bra på att sälja spelare. Enligt fotbollsfinansbloggen Swiss Ramble tjänade bara Chelsea och Liverpool mer pengar än Leicester på spelarhandel mellan 2017 och 2021. Klubben verkade följa en strategi med en (1) stor försäljning om året för att försöka balansera räkenskaperna – fram till 2021/2022, då de inte sålde någon tillgång. De tjänade bara 9 miljoner pund på handel den säsongen men har återvänt till modellen igen i dessa räkenskaper, med två högprofilerade spelare sålda. Fler kommer sannolikt att behöva lämna i slutet av den här säsongen. Försäljningen Fofana och Maddison har dock inte räckt till för att undvika en eventuell sanktion från Premier League, som har hänvisat klubben till en oberoende kommission. Om det upptäcks att Leicester bryter mot och med hur mycket, vilket kan visa sig vara ganska mycket, förväntas Leicester få ett poängavdrag, troligen nästa säsong oavsett vilken division de befinner sig i. Engelska fotbollsligan (EFL) har också tvingat fram ett registreringsembargo mot Leicester den här säsongen för vad de tror kommer att vara ett potentiellt brott mot EFL:s PSR, vilket begränsar klubbarna till endast £13 miljoner förluster per säsong snarare än de £35 miljoner som tillåts i Premier League. En total förlust på 105 miljoner pund under en treårscykel var tillåten enligt Premier League-reglerna, vilket kommer att reduceras till 83 miljoner pund för nästa balansräkning. Under embargot kan de inte registrera några nya värvningar och kanske inte kan erbjuda nya kontrakt till befintliga spelare som Jamie Vardy, Wilfred Ndidi, Kelechi Iheanacho och Jannik Vestergaard när deras kontrakt går ut i slutet av juni. Intressant nog, i uppgifterna för 2022/2023, betonade klubben att de trodde att de var under Premier Leagues jurisdiktion för denna balansräkning och att de bara kommer att vara under EFL-jurisdiktionen för den kommande, nästa år. Leicester City, som förra månaden sa att de hade inlett rättsliga förfaranden mot både Premier League och EFL, sade i ett uttalande: "Klubben är fast besluten att se till att alla anklagelser mot den, löses på ett korrekt och proportionellt sätt, i enlighet med gällande regler, av rätt organ och vid rätt tidpunkt." Kommersiella intäkter, inkluderat vändkorsintäkter, ökade med 1,4 miljoner pund, sponsorintäkter ökade med 1,3 miljoner pund och kommersiell omsättning ökade med 1 miljon pund. Den extra månaden bör räknas in, men klubbens personalstyrka ökade också med cirka sex procent från 467 till 495 och det fanns också en engångsbot på £880 000 från Competitions and Markets Authority för överdebitering av fans för sina produkter. Efter att ha uppnått en topp-åtta-placering i snitt under sina föregående åtta säsonger i Premier League, hade Leicester budgeterat för en liknande avslutning och även om de inte hade budgeterat att inkludera prispengar för att tävla i UEFA-cuper, som hade inkluderats i de två föregående räkenskapsåren. Var det fortfarande det uttalade målet i klubbens tidigare kontoutdrag och de ökade sin spelbudget för att försöka behålla sin trupps konkurrenskraft. Medan Leicester pressade sig nära sina gränser för att konkurrera med klubbar med mycket högre omsättning, var spelarhandel deras skyddsnät, men även med försäljning av två stora spelare var det fortfarande inte tillräckligt för att överbrygga förlusterna. Det som framgår av dessa balansräkningar är hur beroende klubben är av ägarna, familjen Srivaddhanaprabha och King Power International. En skuld till KPI på totalt 194 miljoner pund omvandlades till eget kapital. Detta gjorde inte bara ordning på balansräkningen, utan det sparade dem också mer än 6 miljoner pund i ränta, och deras årliga räntekostnader föll från 18,9 miljoner pund till 12,5 miljoner pund. I sina anteckningar i Matchday Magazine till mötet med Norwich City, betonade ordförande Aiyawatt Srivaddhanaprabha sitt och företagets engagemang för klubben i ett försök att lugna oroliga fans. Leicester har fortfarande en lånefacilitet med KPI som de kan dra nytta av, de är dessutom nära att betala av en lånefacilitet på 80 miljoner pund hos den australiensiska banken Macquarie, efter att även ha gjort upp ett kreditavtal på 40 miljoner pund. "Den långsiktiga och pågående ekonomiska tryggheten och engagemanget som tillhandahålls av Khun Top, familjen Srivaddhanaprabha och King Power International, gör det möjligt för klubben att återuppbyggas med säkerhet och självförtroende", säger Whelan, som tog en lönesänkning från 327 000 pund till 301 000 pund. PSR tar inte hänsyn till investeringar i akademin, damlaget och klubbens infrastruktur. Klubben har planer på att utveckla mark i anslutning till King Power Stadium och att öka kapaciteten på East Stand. Klubben har också investerat i miljöarbete på King Power Stadium och deras träningsanläggning i Seagrave, inklusive bikupor, timmerhotell och laddningspunkter för elfordon för att minska verksamhetens koldioxidavtryck. Inget av detta kommer sannolikt att ha någon betydelse för Leicesters begränsning inför PSR-kommissionen. De kommer inte heller att sätta något hopp till att de INTE förväntade sig att säsongen 2022/2023 skulle hända, eller att de skulle behöva sparka Rodgers. Kommissionen kommer sannolikt att titta på de råa siffrorna och dra slutsatsen att Leicester för länge nu har spenderat mer än sin inkomst för att konkurrera med eliten i Premier League och, med den sjunde högsta lönekostnaden i divisionen, föll de längre än någon klubb tidigare. "Leicesters räkenskaper avslöjar en total förlust av kontroll över kostnader, särskilt löner", säger Kieran Maguire, som undervisar i fotbollsekonomi vid University of Liverpool. "De har verkligen brutit Premier Leagues övre tröskel för tillåtna förluster för perioden fram till slutet av juni 2023 och de är i stor fara att göra som Everton och bryta igen för innevarande säsong, särskilt eftersom de bara kan förlora 83 miljoner pund för den perioden."

Leicester hade höga ambitioner och trodde inte att en så hemsk säsong som 2022/2023 kunde hända. Nu är det frågan om hur de återhämtar sig. Som Susan Whelan säger kan det ta lite tid för Leicester att komma dit de var tidigare.

2/4 

Leicester City har offentliggjort sitt bokslut

Leicester City har lämnat ut sitt bokslut för räkenskapsåret 2022/2023 och det är ingen munter läsning. På klubbens hemsida kan vi läsa följande officiella uttalande:  

Räkenskapsperioden motsvarade en säsong där Leicester City degraderades från Premier League. Klubbens investering i sitt förstalag – en strategi som återspeglas i åtta tidigare säsonger med höga prestationer i Premier League – motsvarades för första gången inte av resultat på planen. Konsekvenserna av denna besvikelse, i kombination med kostnaderna för klubbens långsiktiga åtagande att upprätthålla en stark trupp av spelare, var de primära faktorerna bakom en förlust före skatt på £89,7 miljoner (2022: £92,5 miljoner förlust). Medan omsättningen för året minskade till 177,3 miljoner pund (2022: 214,6 miljoner pund), ökade kommersiella intäkter med 1,4 miljoner pund i vändkorsen, sponsorintäkter ökade med 1,3 miljoner pund och kommersiell omsättning ökade med 1 miljoner pund. 

Minskningen i omsättning berodde främst på en minskning av Premier Leagues meritbetalningar och TV-intäkter, och klubbens frånvaro från europeiska tävlingar för första gången på tre säsonger. Klubben realiserade en nettovinst i spelarhandel på 74,8 miljoner pund under räkenskapsperioden (9,2 miljoner pund 2022), även om denna ökning kompenserades av en betydligt lägre ligaposition än budgeterat och en kostsam förändring i förstalagets ledningsstruktur. Klubbens engagemang för tillväxten av damfotboll i Leicestershire fortsatte, med ytterligare investeringar i spelare, personal och faciliteter för att hjälpa utvecklingen av LCFC Women. Lagets andra säsong i Women's Super League såg dem förbättra både sin poängsumma och slutplacering från föregående kampanj, vilket säkrade en tredje säsong i rad av toppfotboll. Under de senaste åren har klubbens ekonomiska resultat återspeglat nödvändiga investeringsnivåer i herrlaget som gjorde det möjligt för LCFC att konkurrera med de mest etablerade klubbarna i Premier League. Den underliggande säkerheten för att fullfölja dessa ambitioner har tillhandahållits, och fortsätter att tillhandahållas, av klubbens moderbolag, King Power International (KPI), under ledning av ordförande Khun Aiyawatt Srivaddhanaprabha. 

Hans och hans familjs stöd för klubben är fortfarande lika starkt som det någonsin har varit. Faktum är att räkenskapsperioden 2022/2023 registrerar Khun Aiyawatts konvertering av 194 miljoner pund av lån och relaterade räntor till KPI till eget kapital, vilket befriar klubben från betydande utestående skulder till sitt moderbolag. LCFC förblir engagerad i en konfidentiell process med Premier League och English Football League, angående klubbens lönsamhets- och hållbarhetsberäkningar. Klubben är fast besluten att säkerställa att alla anklagelser mot den löses på ett korrekt och proportionellt sätt, i enlighet med tillämpliga regler, av rätt organ och vid rätt tidpunkt.

Leicester Citys vd Susan Whelan: "Efter en ihållande period av tillväxt och framgång för klubben under det senaste decenniet var säsongen 2022/2023 ett betydande bakslag, vars konsekvenser kommer att märkas under en tid.Vi måste nu fokusera på att bygga om och försöka återvända till och återetablera oss i Premier League. Efter att ha uppnått slutplaceringar i Premier League på femte, femte och åttonde plats under de tre föregående säsongerna, var våra mål och tillhörande budgetar för 2022/2023 helt rimliga. Men för en klubb som vår, vars ihållande sportprestationer har motiveratnivåer av investeringar som krävs för att konkurrera med de mest etablerade klubbarna och fullfölja vår ambition, en säsong med så betydande underprestationer på planen innebär ekonomiska utmaningar, särskilt utifrån spelets nuvarande regler för lönsamhet och hållbarhet. Den långsiktiga och pågående ekonomiska säkerheten och engagemanget som tillhandahålls av Khun Aiyawatt, familjen Srivaddhanaprabha och King Power International, gör det möjligt för klubben att återuppbyggas med säkerhet och förtroende.Vi är oändligt tacksamma för tron och stödet från våra fans, vars engagemang och lojalitet fortsätter att inspirera vårt uppdrag att återställa Leicester City till den nivå som vi alla vill att de ska tävla på."

För dig som vill läsa hela finansrapporten kan du ladda hem den genom att klicka på knappen nedan.

Leicester City tillbaka med stil!

Foxes har genomlidit en mycket svår månad, de hade bara tagit fyra poäng på sex matcher innan mötet med Norwich City igår. Som ett resultat av detta hade de jagande lagen kommit i kapp och till och med förbi Leicester. Efter förlusten mot Bristol City på långfredagen vände sig en del av fansen mot spelarna, så det var stor press på laget som gick in på King Power Stadium för Norwich-matchen. Men trots att Leicester släppte in det första målet blev det en säker seger. Kiernan Dewsbury-Hall och Stephy Mavididi som fullbordade vändningen, innan Vardy säkrade segern på stopptid. Även om Vardys legendariska status i Leicester är bekräftad oavsett vad han gör, riktades blickarna mot anfallaren efter att han missat flera relativt enkla chanser mot Bristol City. Maresca bänkade 37-åringen mot Norwich, men han kom in som avbytare och gjorde målet som avgjorde matchen och fastställde slutresultatet till 3-1. Det här kändes som en enorm seger för Leicester, eftersom det var rejält press på gruppen på väg in i matchen, och det ökade bara när Gabriel Sara hade lagt ner Marescas lag ettan. Ändå svarade de med stil, och inte bara vann de, utan de spelade också en del briljant fotboll, så de förtjänade att vinna mot ett bra lag. Dewsbury-Hall var tillbaka i bästa form, Mavididi var ett konstant hot på vänsterkanten, samtidigt som hela laget såg mycket mer kompakt ut, även defensivt. Till råga på det kom Vardy också på målprotokollet, vilket var bra för honom med tanke på hans sällsynta dåliga dag mot Bristol City. På Instagram delade Vardy sin lättnad och lycka med ett meddelande till fansen. "TRE MASSIVA POÄNG! Njut av resten av påskhelgen!"

1/4 

Top svarar och förklarar

I matchprogrammet till dagens match mot Norwich skrev Leicester Citys ordförande Aiyawatt Srivaddhanaprabha att klubbens ekonomiska framtid är "helt säker". Leicester City har åtalats av Premier League för ett påstått brott mot vinst- och hållbarhetsreglerna och placerats under ett transferembargo av EFL. Klubben reagerade starkt på båda och meddelade att de skulle väcka rättsliga förfaranden mot båda organen. I sitt meddelande i matchprogrammet vid dagens match mot Norwich har Top försäkrat supportrar som är oroade över anklagelserna genom att insistera på att King Power fortfarande stöder City och att frågor utanför planen inte påverkar klubbens ekonomiska säkerhet. Han upprepade också klubbens ståndpunkt angående anklagelserna, att de försöker säkerställa att de är "korrekt och proportionerligt bestämda"

Hans meddelande löd: "Utanför planen har de senaste veckorna varit utmanande för alla i klubben och det inkluderar våra supportrar, av vilka några förståeligt nog kommer att vara oroliga över PSR-anklagelserna som har väckts mot oss. Först och främst, medan vi navigerar i den här frågan, vill jag att fansen ska vara säkra på att klubbens finansiella ställning är helt säker och att mitt personliga stöd för Leicester City, och King Power, förblir lika starkt som det någonsin har varit. Tack till alla för det stöd ni fortsätter att lägga bakom laget under den här perioden när vi försöker behålla fokus på strävan efter vårt primära mål den här säsongen. Det har varit, och fortsätter att vara, djupt uppskattat. Vi underskattar inte betydelsen av den senaste utvecklingen, eller vikten av att våra supportrar har en bättre förståelse för sin klubbs position. Detta måste balanseras med respekt för aktuella inblandade konfidentialiteter och behovet av att säkerställa att klubbens position och intressen är starkast representerade i rätt miljö. Vi kommer alltid att respektera våra skyldigheter gentemot spelets regler och styrande organ, vars ansvar det är att upprätthålla dem. Detta inkluderar att säkerställa att eventuella anklagelser mot klubben bestäms korrekt och proportionellt, i enlighet med tillämpliga regler, av rätt organ, vid rätt tidpunkt. Du kan vara säker på att vi kommer att fortsätta att agera, som vi alltid har gjort, i klubbens och dess supporters bästa intresse." Leicester Citys bokslut för säsongen 2022/2023 ska publiceras denna vecka. Det kommer att bidra till att klargöra klubbens ekonomiska situation och PSR-knipa, både för den treårscykel som avslutades förra sommaren och den nuvarande treårscykeln.